ЗАНАЯТЧИЙСКО УЧИЛИЩЕ за деца в АИР „Старинен Пловдив” - 2021

 

БЕЗПЛАТНО 

О Б У Ч Е Н И Е

Занаятчийско училище за деца в АИР „Старинен Пловдив”-2021

                      Финансирано от Министерство на културата, Община Пловдив и Регионална занаятчийска камара – Пловдив, организират „Занаятчийско училище за деца в АИР <Старинен Пловдив> - 2021”, което ще се проведе на територията на Старинен Пловдив  - Улица на занаятите /ул. „Стръмна” № 1, 1А, 2 и 3/, Занаятчийски център ”Бакалова къща” /ул. Д-р „Чомаков” № 9/ и Ретро-фото /ул. „4-ти януари” № 4/,  с продължителност от м.март до м.октомври включително.

1.       ДЕЦА -три групи за обучение:

-          Обучението  за една група включва осем последователни занятия, провежда се  по зададена програма с продължителност 4 астрономически часа /За I група от 12.00ч до 16.00ч За I група от 10.00ч до 14.00ч/ ;

-          Обучават се деца на възраст от 10 до 17 годишна възраст ;

-       Детето, което се обучава в една група, посещава занятия само при един майстор;

-          Дати за обучение на групите по даден занаят :

група

период на обучение

ден: 

 

I

април

17  

18

24

25

 

май

08

09

15

16

 

 

II

10.00ч-14.00ч

май

22

23

29

30

 

юни

05

12

19

26

 

 

III

септември

 

11

18

25

 

октомври

02

09

16

23

30


2.      ВЪЗРАСТНИ - една група за обучение :

група

месец

ден: сряда

 

IV

юли

07

14

21

28

 

август

04

11

18

25

 

3.      Организиране на обучението:


-         
Обучението се извършва по програма изготвена от РЗК-Пловдив съвместно с майстора и включва теория и практика по занаята. При приключване на  един курс на обучение се  придобиват минимум знания и умения по даден занаят. Децата получават Сертификат.

-   Обучението се извършва в 20 ателиета по следните занаяти: Художествена керамика /грънчарско колело, мозайки, моделиране, техника сграфито/;  Пекарство /питки, баници, сладкиши/; Художествени тъкани /хоризонтален, вертикален стан, мокро и сухо плъстене/; Рисуване върху стъкло; Кукли /интериорни, национални, плетени/;  Обработка на дърво и дърворезба /дървопластика, варак-позлатяване/; Пирограф и писани яйца /стара, класическа и съвременна техника/; Старинно оръжие /видове и изработване на макет/; Иконопис; Гайтанджийство /изработване на различни изделия с орнаменти от гайтан/; Царевична шума; Кожа / малки изделия от естествена кожа/; Изработване на накити от мъниста;  Фотография /различни жанрове във фотографията/.

-          За периода на Занаятчийско училище от март до октомври, при желание дете може да се обучи в  три занаята или да повтори курс /програмата не се променя/.

       т.е. едно дете :

           = В първа група,  през м. март/април в осем занятия,  посещава само един занаят;

           = Във втора група през м. май/юни в осем занятия, посещава втори занаят;

           = В трета група през м. септември/октомври в осем занятия, посещава трети занаят.

-          Обучителят привежда  ателието в подходящ вид  за обучение, опазва и носи отговорност за живота и здравето на децата по време на обучението. Децата са с работно облекло /престилки, предоставени от РЗК-Пловдив/.

-          Обучителят осигурява дезинфектант, маски, миещи средства и следи за спазване на предписаните мерки във връзка с Ковид -19.

-          Обучителят осигурява необходимите материали за съответния занаят .

-          Обучителят отразява редовното присъствие на учениците в присъствена форма.

4.  Изделията изработени по време на обучението в "Занаятчийско училище за деца" ще се предоставят на РЗК-Пловдив за организиране на благотворителна изложба- базар в Галерия „ЗАНАЯТИ” / ул. „Д-р. Вълкович” 3/. Събраните средства ще бъдат дарени  на фонда за „Изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив”.

5.      Родителите, чийто деца ще се обучават в "Занаятчийско училище", подават заявление на e-mail: rzk_plovdiv@mail.bg  или в офиса на РЗК-Пловдив и подписват  заявление-декларация. 


ЗА ДЕЦА ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ, може да свалите ТУК

ЗА  IV ГРУПА ЗАЯВЛЕНИЕ, може да свалитеТУК